Diferències entre els serveis – projectes d’educació social i altres serveis o bens de mercat

           Tal i com hem pogut llegir als diversos materials que composen la bibliografia d’aquest resum, podem apreciar l’existència de tres sectors dins de la societat, que són el sector públic (el govern), el sector privat (empreses en ànim de lucre) i el tercer sector, on podem trobar aquelles organitzacions que no cerquen la seva finalitat lucrativa.

          Malgrat que existeix varietat d’opinions, podríem definir allò que entenem per empresa social a aquelles organitzacions o empreses que porten a terme la seva missió social principal o ambiental emprant mètodes empresarials, és a dir, tal i com remarcava en el seu article Ernesto Barrera, “el terme <<empresa>>, dins d’aquest esquema, implica aleshores un model de negoci creador de valor econòmic, és a dir, que la comercialització dels bens i serveis genera fluxos econòmics suficients per autofinançar l’activitat empresarial…” Però, malgrat de tractar-se d’una empresa, aquesta haurà de complir una mena de requisits per tar de ser denominada empresa social, en línees generals, podrem afirmar que aquests requisits seran que la seva política d’assignació dels fluxos econòmics excedents han d’invertir-se en la seva pròpia estratègia social, permetent als seus clients BOP[1] la captura de la major part del valor econòmic creat pel model de negoci.” (Barrera, 2007).

            Però, no només es tracta d’una empresa com a tal, ni tampoc d’una empresa que derive els seus excedents als seus clients BOP, sinó que també haurà de cercar solucionar els problemes socials vinculats amb les necessitats bàsiques humanes insatisfetes o amb els drets humans, és a dir, allò que l’autor anomena creació de valor social.

            Per tant, resulta obvi que si existeixen diferències entre qualsevol empresa del sector privat i públic, com del tercer sector amb aquelles empreses que definim com a socials. Les empreses públiques cerquen cobrir necessitats sense importar la seva subsistència empresarial, les segones només cerquen repartir els recursos econòmics excedents entre els seus accionistes, les del tercer sector, que no mira de generar fluxos econòmics per autofinançar la seva activitat, sinó que pel contrari depèn d’aportacions… podem concloure que les empreses socials són un barrejat de totes aquests tipus d’empreses anteriors. En quant a finalitat podem destacar la seva similitud amb aquelles del tercer sector o aquelles públiques, malgrat que amb l’engranatge d’una empresa del sector privat, amb totes les matisacions anteriorment citades.

 


[1] Clients ubicats en la base de la piràmide.

 

BIBLIOGRAFIA.

  • Barrera Duque, Ernesto (2007) La empresa social y su responsabilidad social en Innovar: revista de ciencias administrativas y sociales, Vol. 17, Nº. 30, págs. 59-76.
  • Díaz García, María (2011) Desenvolupament de serveis i béns culturals. Documents clau en Direcció i Gestió de Centres i Programes d’Educació Social (diversos autors). Barcelona. Editorial UOC.
  • Haba Giménez, César (2011) Emprendre i gestionar en educació social. en Direcció i Gestió de Centres i Programes d’Educació Social (diversos autors). Barcelona. Editorial UOC.
  • Sáez Carreras, Juan; Campillo Díaz, Margarita; Bas Peña, Encarna (2004) El mercado como actor clave en la profesionalización de los educadores sociales en Pedagogía social. Revista interuniversitaria, Nº.11, págs. 165-211

WEBGRAFIA.

One comment on “Diferències entre els serveis – projectes d’educació social i altres serveis o bens de mercat

  1. Retroenllaç: Diferències entre els serveis – projectes d'educació social i altres ... | CAU | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s