Ètica aplicada a l’educació social

 • Descripció

Aquesta assignatura proposa obrir una reflexió dirigida a resoldre situacions moralment problemàtiques en l’àmbit de la intervenció social.

 • Objectius i competències

Competències Transversals:

 1. Anàlisi i síntesi
 2. Gestió de la informació
 3. Compromís ètic amb les persones, les institucions i la pràctica professional
 4. Argumentació en valoracions, judicis, crítiques, exposicions o defenses

 Competències específiques:

 1. Identificació i emissió de judicis raonats sobre problemes socioeducatius per a millorar la pràctica professional
 2. Diagnòstic de situacions complexes que fonamentin el desenvolupament d’accions socioeducatives
 • Continguts

Aquesta assignatura desenvolupa els següents blocs temàtics: Per què és important l’ètica aplicada, avui?; Aspectes i conceptes instrumentals de la filosofia moral que convé conèixer; Com podem decidir el que està moralment bé o malament en el segle XXI; Autonomia i presa de decisions.

S’utilitzaran els materials didàctics de l’assignatura i lectures complementàries d’articles en obert i es realitzaran anàlisis de casos.

 • Consulta del model d’avaluació

Aquesta assignatura es pot superar per una doble via: d’una banda, a partir de l’avaluació contínua (AC) i una prova de síntesi (PS) i, d’altra banda, mitjançant la realització d’un examen final (EX). Per a fer la PS cal haver superat l’AC; per fer l’EX no cal haver superat l’AC. La fórmula d’acreditació de l’assignatura és la següent: AC + PS o EX.

Fórmula per obtenir la qualificació final de l’assignatura (FA)

Fórmula per a obtenir la nota final de l’assignatura Els estudiants que s’avaluïn de la PS AC 70% – PS 30% Nota mínima AC = 5 (cal haver superat l’AC) Nota mínima PS = 3,5 (en cas de no assolir la nota mínima a la PS, la nota final de l’assignatura serà la nota obtinguda a la PS). Els estudiants que s’avaluïn de l’EX AC 35% – EX 65% Aquest creuament només s’aplicarà quan la nota resultant millori la nota d’EX (que ha de ser, com a mínim, de 4). Quan no sigui aplicable el creuament, la nota final de l’assignatura serà la nota obtinguda a l’EX. En cas d’AC no aprovada, la nota final de l’assignatura serà la nota obtinguda a l’EX.

 • La meva opinió personal

Per a mi, de les assignatures més complicades del grau… En si ha estat una assignatura molt interessant, o al menys, a mi m’ho ha semblat… Els materials no han estat del tot treballats per part de la UOC, s’han anat fent diverses modificacions al llarg del semestre, ja que des d’un inici es tractaven en materials incomplets o mal redactats, arribant al punt de tenir temes en els quals en una mateixa pàgina podia canviar del català al castellà indistintament en diverses ocasions… Malgrat això, el consultor sempre ha estat disponible per respondre dubtes que sorgien arran dels materials, i també per proposar nous debats entre l’alumnat, fet que és d’agrair… 3 PAC’s: la primera deixava la temàtica lliure sobre algun tema llegit o tractat en els materials corresponents; a la segona, es va marcar unes possibles temàtiques per fer l’assaig i, la darrera ha estat grupal… un informe 10-20 pàgines sobre un cas concret on sorgeixen problemes ètics…

A la PS (15/01/2012) trobàvem 4 preguntes a contestar, cal recordar que NO es poden portar materials…

 1. Què vol dir que la moral és raó emotiva? Com hi afecta a l’ètica aplicada a l’intervenció social?
 2. Ètica i moral és el mateix? Justifica la resposta.
 3. Què és l’ètica de la complexitat?
 4. Què és l’ètica dilèmica? Existeixen diferències amb l’ètica de l’hospitalitat?
 • La meva opinió personal 2

Com molts sabeu, aquesta ha estat la primera (i espere que la única) assignatura que vaig haver de repetir donat que al sisè semestre la vaig suspendre per 0’5 punts… Malgrat tenir una AC de 7, a la PS no vaig aconseguir per eixos 0’5 punts arribar al 3’5 mínim per fer mitjana… Per tant, enguany, l’he tornada a cursar, i a aprovar!!!

Poc ha de variar la meva opinió envers aquesta assignatura, una assignatura interessant, que poc te a veure amb la PS que cal realitzar. Continuen existint les mateixes carències alhora de parlar dels materials, sempre semblen estar incomplets, i el consultor és molt donat a anar fent actualitzacions tal i com va avançant el curs, “apa, ací teniu un material nou, millor explicat, en castellà,… perdoneu però ara si, ací teniu aquest nou material…” amb els inconvenients que això suposa… ja que, des de primera hora disposem d’un llibre de text, editat per la mateixa persona que després ens va facilitant les modificacions… Considere, que la UOC hauria de mirar d’entregar correctament els materials, i si hi ha canvis, no exigir que aquests canvis siguen avaluables. Si ja l’any passat existien aquests canvis, considere que haguera estat prou més ètic, haver-los modificat i lliurar als alumnes d’enguany els nous materials… D’agrair aquest semestre la possibilitat de fer una conversa skype amb el consultor per la darrera PAC, la grupal… i també d’agrair que per primera vegada (almenys a mi), les notes grupals, si hi ha hagut casos que persones no han treballat, han estat individuals, i no pas per a tots/es les mateixes…

En quant a canvis de l’any passat a enguany, jo hi he vist millores considerables, malgrat ser PACs semblants, enguany no se’ns ha deixat una temàtica lliure, sinó que se’ns ha fet un major acompanyament, per la qual pense, que l’alumnat hem pogut aprofundir molt més… També era obligatori participar almenys, un cop al debat, per la qual, es fa una participació obligatòria, però, no és un estrès el preocupar-se de fer una gran participació…

A la PS (20/06/2012) ens trobàvem amb 3 preguntes, cal recordar que NO es poden portar materials:

 1. Principis de la bioètica
 2. Relativisme cultural i ètic.
 3. Drets d’ARCO

3 comments on “Ètica aplicada a l’educació social

 1. Retroenllaç: PS 14/01/2012 « Educació Social… des dels inicis

 2. Retroenllaç: I en aquest, ja en van 6… « Educació Social… des dels inicis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s