Competències TIC en Educació Social

 • Descripció

L’assignatura Competències en tecnologies de la informació i la comunicació (CTIC), de 6 crèdits ECTS, que forma part del bloc de matèries de formació bàsica del Grau d’Educació Social, i transversal de la universitat, té com a principal finalitat iniciar-vos de forma gradual i integrada en l’adquisició de la competència pròpia de la UOC “Ús i aplicació de les TIC en l’àmbit acadèmic i professional“. Aquesta competència comprèn l’ús racional i crític de les TIC per a treballar i estudiar en la societat de la informació.

 L’assignatura es basa en la metodologia de treball per projectes en xarxa. Mitjançant la realització d’un projecte virtual en grup, sobre un tema vinculat a l’àmbit de la Informació i la Documentació, es pretén treballar de forma integrada un conjunt de competències específiques en TIC que anireu aprofundint en les altres assignatures al llarg del grau i que consolidareu en el treball/projecte final de carrera.

 • Informació prèvia a la matrícula

Es recomana que curseu l´assignatura CTIC durant el primer semestre dels estudis de les Ciències Humanes i Socials. Atenent als seus continguts de tipus competencial, és necessari que els adquiriu quan més aviat millor per facilitar un bon procés d´aprenentatge a la resta d´assignatures del Grau.

 • Objectius i competències

Aquesta assignatura té per objectiu dotar-vos d´una base de coneixements i competències en TIC a nivell acadèmic i professional treballant les següents competències específiques:

 • Cercar i localitzar informació a la xarxa.
 • Tractar i elaborar la informació digital.
 • Presentar i difondre la informació digital.
 • Adquirir estratègies de comunicació a la xarxa.
 • Dominar les funcions bàsiques de tecnologia digital.
 • Planificar i gestionar un projecte virtual.
 • Adquirir una actitud digital cívica.
 • Adquirir habilitats de treball en equip en xarxa.
 • Continguts

L´assignatura treballa un conjunt de continguts de tipus reflexiu, metodològic i instrumental que faciliten l´adquisició de les competències específiques en TIC. Els continguts més instrumentals no posen l´èmfasi en el domini de l´eina, sinó en la seva aplicació en situacions específiques de l´àmbit de estudi.

Continguts reflexius:

 • Ús racional i crític de les TIC
 • Aplicació de les TIC en l´àmbit de l´estudi
 • La xarxa social
 • L’actitud digital

 Continguts metodològics:

 • Planificació i gestió de projectes virtuals
 • Treball en equip en entorns virtuals
 • Estils de comunicació a la xarxa

 Continguts instrumentals:

 • Nocions bàsiques de la tecnologia
 • Cerca, localització, tractament i presentació de la informació digital
 • Consulta del model d’avaluació

Aquesta assignatura només es pot superar a partir de l’avaluació continuada, qualificació que es combina amb una qualificació de pràctiques per obtenir la qualificació final de l’assignatura. No es preveu fer cap examen final o prova de validació presencial. La fórmula d’acreditació de l’assignatura és la següent: AC + Pr .

Fórmula per obtenir la qualificació final d’avaluació continuada (FC)

La qualificació final d’avaluació continuada (FC) en aquest model amb pràctica o pràctiques obligatòries s’obté a partir de la fórmula de ponderació percentual en què la nota d’avaluació continuada té un pes del 70% i la de la pràctica un pes de 30%. És condició necessària haver obtingut una nota mínima de 5 en la pràctica per poder aplicar la fórmula. En cas contrari la FC serà igual a la qualificació de la pràctica

Fórmula per obtenir la qualificació final de l’assignatura (FA)

La nota final de l’assignatura (FA) serà igual a la nota final d’avaluació continua (FC).

La meva opinió personal:

Assignatura que només pots superar en AC, per tant, no hi ha PS. Aspectes positius, és una assignatura prou senzilla. Aspectes negatius, és una assignatura que totes les PAC’s (totes sobre l’entorn de la wiki) es fan grupals… i això és com jugar a la ruleta de la fortuna… pots o no tenir sort

4 comments on “Competències TIC en Educació Social

  • Jo vaig començar a fer aquesta assignatura en un grup de 5 persones… No tots 5 treballàvem de la mateixa forma… Finalment, vàrem acabar currant dos persones només…
   He conegut altres companys que han fet en grup molt bé la wiki i tal, però, el meu grup va estar prou nefast…
   Malgrat això, no t’apures!!! no he conegut a cap que suspenguera aquesta assignatura…

 1. Hola Miguel,

  Gracias por tu blog. Lo encontré navegando en la web al inicio del semestre, me parece muy interesante y lo tengo como referéncia cuando tengo dudas sobre como será una asignatura u otra.
  En este caso, acabo de finalizar competencias TIC en educación social.
  Ha sido una odisea, he tenido que tragarme el orgullo y claudicar sin decir ni mu en muchas ocasiones. Me parece una asignatura muy mal planteada en el sentido de como se forman los grupos. Justo después de aterrizar en la UOC, con una empanada de narices, te obligan a escoger a personas para formar un grupo. ale!, como bien deciis, loteria total, y a mi me ha tocao el gordo, y el niño…sobre todo el niño…tengo 44 años, decidi volver a estudiar al quedarme sin empleo…y me encuentro en un grupo de tres chicas a cual mas inmadura!, por favor!, todas con una licenciatura en la espalda, sin experiencia laboral y con unos aires galacticos que no veas!…en fin, esta asignatura es un invento de la UOC para sacar una perras de más, bien podrian hacer una asignatura de competencias TIC tipo orientativo individual…asi, se te quitan las ganas de volver a trabajar en grupo, vamos, yo estoy frita!.
  saludos!, Montse.Barcelona.

 2. Bienvenida seas Montse!! 🙂
  Me alegro que te sea de utilidad este blog!! 😉

  En cuanto a TIC y los grupos, no te preocupes demasiado… con el paso de los semestres, te vas dando cuenta de en quien confiar y con quien contar para formar grupos de trabajo… y te puedo asegurar que hay gente muy interesante por estos lares de la UOC…

  Que no decaiga la paciencia ni los ánimos!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s